Nieuwsbrief Nr. 100 - juli 2017

Hofheide een crematorium om u tegen te zeggen


Een bezoek achter de schermen van een crematorium is geen alledaags evenement. Vzw Grafzerkje zette een bezoek op het programma van de Week van de Begraafplaatsen. Daar het bezoek enkel op een weekdag kon was de belangstelling eerder matig: acht deelnemers.
Gids Trees zegde dat er rekening gehouden werd met drie belangrijke dingen: natuur, architectuur en mensen. De bouw van het crematorium verwijst naar een sarcofaag. Beton wordt afgewisseld met cortenstaal. Bomen zorgen dan weer voor een afscherming van de buitenwereld. Aan de achterzijde van het crematorium staan fruitbomen. Het gebouw bestaat uit een horecagedeelte  een ceremoniegedeelte en een technisch gedeelte. Voor het geheel stond het Gentse bedrijf Cousée en Goris in.
In de gang naar de aula staan acht verschillende kunstwerken in hars. De acht ontwerpen komen samen voor in de ingangsruimte. Een mooie aula die plaats biedt aan 250 personen maar in een wip kan vergroot worden. Enkele voorbeelden van urnen, urnen voor kindjes en een etui om as mee te nemen naar huis. We kregen een korte video te zien van de werkwijze in de technische ruimte: het binnenbrengen van de kist, controle van de documenten, invoeren van het lichaam, zelfontbranding, ruimen van de resten, afkoeling, sorteren van as en metalen, afleveren van de urne. Trees wist ook te vertellen dat de prijs van de crematie afhankelijk is van het tijdstip, weekeinde is uiteraard duurder dan tijdens een weekdag, of de gemeente aangesloten is of niet en of het een OCMW-klant betreft. Een diaken mag wel aanwezig zijn, geen priester.
We namen een kijkje in een kleine ruimte  waar nabestaanden die nood hebben aan een moment voor zichzelf zich even kunnen afzonderen. Een mooi ingerichte ruimte waar, na de verassing, afscheid  genomen kan worden bij de urne. Dan mochten we even een kijkje nemen in de technische ruimte met drie ovens.
Wanneer we buiten waren hadden we eerst een goed zich over het concept. De combinatie van het beton met het cortenstaal is perfect, de combinatie met de waterpartijen geeft rust. 
Naar de begraafplaats. Enkele zuilenwaarop herdenkingsplaatsje kunnen aangebracht worden. Columbaria met ruimte voor twee urnen. Wat verder urnenkelders waar tot vier urnen in geplaatst kunnen worden. Er is ook een plek waar biologisch afbreekbare urnen kunnen geplaatst worden.
 Een mogelijkheid in Hofheide is het verstrooien van de as onder een fruitboom  voor mensen met een bepaalde stofwisselingsziekte.
Na anderhalf uur was er nood aan een drankje in de uiterst gepast ingerichte cafetaria.
 
Tekst : Jacques Buermans.
Foto's : Leen Otte.