Nieuwsbrief Nr. 99 - mei 2017

Ooievaars


Ooievaars associëren we vooral met geboorte en brengers van nieuw leven. Maar hier zocht een ooievaarskoppeltje een geschikte broedplaats op de begraafplaats van Muizen.
 
In het Mechelse schrikken ze totaal niet meer op van deze prachtige vogels . In 1990 werden drie koppeltjes in dierentuin Planckendael geïntroduceerd. Sindsdien groeide de populatie uit tot meer dan honderd individuen in het dierenpark zelf maar ook daarbuiten. Ze leven in het wild en zoeken hun voedsel bij elkaar in de hele regio. Je ziet ze hoog cirkelen in de lucht en als er gras wordt gemaaid dalen ze af en wandelen ze de weiden af op zoek naar een kikkerbilletje of andere lekkernijen. Voor de winter trekken de meesten naar het zuiden.
Een jong koppeltje startte eind maart met hun bouwproject op het fraaie calvariekruis, centraal op het stemmige kerkhof. Het Christusbeeld zet zijn schouders onder de takken die het indrukwekkende nest vormen. Natuurpunt hoopt dat het nest zal voldoen want normaal is het rond van vorm, hier heeft het bouwend koppeltje een meer rechthoekig grondplan moeten afwerken.
Een mooi contrast tussen leven en dood, volgens buurtbewoners nog nooit gezien maar een nieuwe attractie waar veel bezoekers op afkomen. Ooievaars zijn nesttrouwe vogels, wat inhoudt dat ze elk jaar naar hetzelfde nest terugkeren. Wordt dus vervolgd !

Eddy Van Leuven
 
Karel Polet