Nieuwsbrief Nr. 97 - januari 2017

Poblenou en Sant Andreu: twee begraafplaatsen met een verrassingGeen toppers maar deze begraafplaatsen hebben wel iets


De begraafplaats Poblenou is bereikbaar via metrostation Llacuna op lijn 4. Er is een “ruta” voorzien van 30 monumenten. Eigenaardig is hier dat overal de beeldhouwer, de architect en de bouwmeester vermeldt staan maar nergens “wie” er in de concessie ligt.
 
Op Poblenou werd begraven tussen 1775 en 1888. Vlakbij de ingang een neogotische kapel uit 1881 voor de familie Serra. Bouwmeester Jeroni Granell Mundet; beeldhouwers Joan Flotats Llucia en Lluis Puigenner Fernandez. Een liggende vrouwenfiguur uit 1888 voor Josefa Garcia Cubera. Bouwmeester Macari Planella Roura; architect Pelai de Miquelerena de Noriega. Een neoklassieke tempel uit 1850 voor Antonio Bruguera y Marti, overleden in Cadiz op 7 augustus 1846 op 24-jarige leeftijd. Architect Joaquim Bassegoda Amigo. Een neoklassiek werk uit 1880 van bouwmeester Pere Bassegonda Mateu en beeldhouwer Fabiani uit Genua.
Een modernistisch project uit 1897 van Salvador Alarma Tastas en beeldhouwer Pere Estany Capella. Josep Anselm Clave (1824 – 1874) was componist, politicus en dichter. Hij wordt als de pionier van de Catalaanse koormuziek beschouwd. Architect Josep Vilaseca Casanovas en beeldhouwer Manuel Fuxa Leal. Biada, een neoklassiek monument uit 1860 van architect Enric Sagnier Villavecchia. De “finale” van de rondleiding was er een die kan tellen “de kus van de Dood” van Jaume Barba uit 1930. 
De begraafplaats Sant Andreu is bereikbaar via metrostation Fabra I Puig op lijn 1 maar ligt er wel een eindje vandaan.
 
De begraafplaats dateert uit 1839. Rechts na de ingang het mooie familiegraf Marti. Razmik Majiljan, gevonden na veel speurwerk, en met dank aan mijn zoon, bleek een Armeniër te zijn. Hij overleed in 2012.  Op de tekst staat “Wat kan ik voor jou schrijven; Je bent zo kostbaar voor mij; Dat ik zelfs geen woorden heb”.
Egyptiserende elementen bij Vintro. Op het graf Garcia – Fernandez een schoolmeisje met schoolboeken. Je kunt de schrik van je leven krijgen wanneer je plots oog in oog staat met mijnheer Cabullo, een zigeuner. De familie Amador  toont waar ze goed in is … gitaar spelen en mensen neerknallen?

Jacques Buermans.

Foto’s: Jacques Buermans.