Nieuwsbrief Nr. 97 - januari 2017

Sint-Joost en de meerwaarde van een topgids


Om 10.30 uur verzamelden 13 leden van vzw Grafzerkje zich aan de ingang van de begraafplaats. An Hernalsteen had vooraf aan de gemeente toestemming gevraagd om de begraafplaats te bezoeken en haar antwoord stuurde de gemeente Sint-Joost naar vzw, een vereniging zonder wensen … Grafzerkje?
Niets van aan want onze “wensen” werden vervuld toen we een beroep konden doen op Stefan Van Camp. Het is steeds een genoegen om de bevlogenheid van deze topgids te mogen beleven, dus nu ook weer.
De ingang van de begraafplaats is een neo-Etruskische stijl met art nouveauelementen van architect Léon Govaerts. Guy Cudell was maar liefst gedurende 46 jaar burgemeester. Hij was de laatste burgemeester die bij officiële gelegenheden het zwaard en de tweesteek droeg. Armand Steurs, advocaat en burgemeester ligt onder een werk van Isidore De Rudder. Het prachtige “Misère” aan de ingang van de catacomben is van de hand van Guillaume Charlier. Op het graf Louvois een jonge vrouw die een schedel vasthoudt, een werk van Herman Heusers.
Isidore De Rudder was verantwoordelijk voor het monument op het graf van de familie Wolfers, een dynastie van goudsmeden en juweliers terwijl Guillaume Charlier het graf van zijn schoonbroer Emile Agniez violist, dirigent en componist vervaardigde. Art nouveauelementen vonden we onder meer bij het graf Borremans. Op het graf voor Aletta Hempenius een zittende, mediterende engel. De buste voor Joseph Fischer is helaas verdwenen zoals nog veel dingen op deze begraafplaats. Fischer was tenor, koorleider en componist van het Miserere voor de uitvaart van koningin Louise-Marie. François Binje was landschapsschilder.

Daarnaast een merkwaardig monument: een sfinx van de hand van Jean Lecroart bewaakt het graf voor Oscar Robert. Een zittende pleurante die met haar hoofd op de leuning rust op het graf Deschryver. Edouard Van Begin was student maar nam dienst in het leger en overleed bij een gevecht in Aarschot. Een jonge vrouw, zacht glimlachend op de laatste rustplaats Sabbe. Een imposant altaar voor de liberale burgemeester Georges Petré. Een vrouw met sluier op het graf Oostens. P. Braecke beeldhouwde het monument voor collega Guillaume Charlier. Het monument 1914-1918 is van de hand van Eugène Dhuicque. Isidore De Rudder zijn belangrijkste werk, hier op de begraafplaats, is wel het grafmonument voor Charles Rogier, minister van binnenlandse zaken en gouverneur van de provincie Antwerpen. De architect is niemand minder dan Paul Hankar.
Een pleurante van een moeder kijkend naar het portret van haar dochter op het graf van zeepfabrikant Eeckelaers .Charles De Groux was schilder. De symbolen van zijn beroep staan op het graf. Een tweede merkwaardig graf ontdekten we op de laatste rustplaats voor Julien Verbist: een zeilboot met vol zeil. Een nieuw monument voor de moeder van Lajos Kossuth. De Hongaarse gouverneur werd verbannen na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1848-1849. Hij overleed in Turijn en werd begraven op Kerepesi, de grootste begraafplaats van Budapest.
Het grafmonument voor schilder Jean Baptist Madou kreeg blijkbaar recent een opknapbeurt. Op weg naar de uitgang kwamen we een buste tegen van Guillaume Geefs op het prachtige grafmonument, met vele funeraire symbolen, voor Jean Nicolas Nevraumont , stichter van een ouderlingentehuis. Onder andere twee doodshoofden sierden het monument. Baron Dhanis deed in opdracht van koning Leopold II een veldtocht met de bedoeling Khartoum te veroveren. Eindigen deden we met een mooi marmeren reliëf op het graf Cordemans.
Na meer dan twee uur, zonder een moment van verveling, stonden we aan de uitgang en konden we nog nagenieten bij een deftige maaltijd in een nabijgelegen restaurant.
Tekst & foto's : Jacques Buermans.