Nieuwsbrief Nr. 96 - november 2016

Dia de los Muertos


Voor het vijfde jaar op rij organiseerde het MAS, in samenwerking met het MAF, Mestizo Arts Festival, dit evenement. ik ging een kijkje nemen.
Op de achtste verdieping is het koppen lopen. Er staan twee altaren waarvan het Mexicaanse een ode is aan Juan Gabriel, een gevierd zanger. Hij overleed dit jaar aan een hartaanval. Het altaar van Antwerpen is een project van kunstenares Patricia Lopez. Zij maakte de schedels en de figuren. Haar inspiratie vond zij bij“ la Catrina” van Posada. José Posada tekende karikaturen van vrouwelijke skeletten in galakledij. Hij wou daarmee aantonen dat de dood voor iedereen gelijk is. Het altaar groeit ieder jaar. Oude stukken gaan eruit, nieuwe komen erbij.
Na een woordje van onder meer de Mexicaanse ambassadeur, krijgt slam poet Younes de micro.
Aan de innerlijke mens is ook gedacht met het traditionele Pan de los Muertos. Lekker!
Op het programma staan ook nog een snelle rondleiding door “leven en dood”. Jammer genoeg niet voor mij. Ik spurt er weg omdat ik vrees te laat te komen op mijn afspraak. Op de kerktoren zie ik later dat het pas  vier uur is. Juist, ik vergat over te schakelen naar het winteruur. Uitkijken naar de volgende editie dus.

Mieke Versées