Nieuwsbrief Nr. 96 - november 2016

Onbekend is onbemind


De begraafplaatsen in Wilrijk zijn voor mij onbekend terrein. In het A-blad las ik dat er een brochure verscheen, te koop in het disctrictshuis. Helaas sta ik voor gesloten deuren. Dan maar op stap zonder info.
Ik ervaar de oude begraafplaats als een oase van rust De vele bomen geven het een intiem karakter. In het gras zie ik sporen van geruimde graven. Het verval is zichtbaar. Toch worden sommige overledenen nog herdacht en staat er een bloemetje op het graf, worden zerken gepoetst. Enkele imposante monumenten vallen op maar de teksten zijn moeilijk leesbaar of soms helemaal verdwenen. Ik ontdek het grafzerk van burgemeester De Groof. Een eerbetoon op deze dagen zou mooi zijn, denk ik.  Iets verderop trekt een Mariabeeld mijn aandacht. De stèle vermeldt: “Congregation Notre Dame de Sion”, een mysterie voor mij.
Verderop ligt de begraafplaats Steytelinck. Het is er druk en het contrast met de intimiteit van de oude begraafplaats groot.  Een imposant monument voor de oorlogsslachtoffers trekt alle aandacht naar zich toe. Ik weet niet of hier grote namen begraven liggen, waarschijnlijk wel. Ik snuif dan maar de sfeer op en ontdek deze mooie tekst op een grafzerk:
“THE PRESENCE OF HER ABSENCE IS EVERYWHERE” , een doordenkertje. Met deze gedachte zit mijn korte bezoek erop.
Terugkeren met een brochure lijkt me aangewezen.

Mieke Versées