Nieuwsbrief Nr. 96 - november 2016

Kinderrondleidingen: een schot in de roos


Kinderrondleiding voor de allerkleinsten

Het was de voorbije dagen wat afwachten want de inschrijvingen voor de kinderrondleidingen in het kader van de Antwerpse Week van de Begraafplaatsen in Antwerpen verliepen wat trager dan bij de andere rondleidingen. Maar dat werd vanmorgen om tien uur ruimschoots goedgemaakt! In gezelschap van mama’s en papa’s, maar ook grootouders kwam een mooi groepje ukjes tussen 4 en 6 jaar toe aan de hoofdingang.
Het werd een interactieve zoektocht waar jong en oud bijzonder van genoten onder een stralende herfstzon. Na het voorziene uurtje besloten de kinderen samen om het bezoek zelfs nog een beetje langer te laten duren!
Stops werden voorzien bij het graf van Peter Benoit , bij de pleureuse  bij Adolf Dumont, bij een prachtige hulststruik  die de kinderen wees op al het natuurschoon, bij het graf van schepen van onderwijs Evarist Allewaert en zelfs dat van Hendrik Conscience.
Bij de laatste stop vertelde gids Tamara Ingels een kort verhaaltje over een vriendelijk maar droevig kasteelspookje. Eén van de kindjes merkte op dat het spookje misschien droevig was omdat het mooie kasteel er momenteel wel wat verwaarloosd uitziet. Met z’n allen besloten ze dat het spookje zeker weer gelukkig zou kunnen zijn als het kasteel ooit weer helemaal zou schitteren, net zoals deze prachtige begraafplaats.
Na een hele fijne rondleiding van maar liefst 1.5u gingen zowel de deelnemers als de gids dolgelukkig naar huis!
En leuk om weten: een meisje van 9 dat vanmorgen toevallig deelnam kwam in de namiddag nog eens terug om de rondleiding voor kinderen van 7-12 jaar te volgen met even veel plezier. Eén ding is zeker: op de passie voor funerair erfgoed staat vanaf nu echt geen leeftijd meer!
Foto’s: Tessa Aerts.

Het Schoonselhof voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar

Vandaag ga ik op stap met Tamara die een rondleiding organiseert voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
Onder de treurbeuk serveert zij een stukje geschiedenis over het ontstaan van deze begraafplaats. Daarna kiezen de kinderen foto’s en teksten (612) die hen aanspreken EN het graf van Jef Nys vinden is een must. Het wordt een interessante wandeling. De kinderen zijn zeer opmerkzaam én nieuwsgierig.
Tamara geeft antwoord op :
“ Waarom is het nu zo druk?”
“Waarom zijn er graven kapot?”
“ Waarom was de familie Pecher zo rijk?” en
“ Er is pas iemand bij begraven.”
“Waarom liggen hier stenen in het grasperk?”
“Waarom staat er een plakkaatje termijn verloopt?”
Ondertussen zoeken de kinderen ook het bijbehorende graf of symbool voor hun foto  of tekst.
“Hij rust in vrede” past overal bij vinden ze. Het beeld van Het graf van Lux-Fierens is griezelig. Een ontdekking zijn de fossielen in de grafsteen. Ook ik leer bij. Jan Cox ligt met een ei of een patat in twee op zijn grafzerk. Bij Ferre Grignard klinkt het “ Drunken sailor” en bij Bob Davidse: “ Vrolijke vrienden”. En dan eindelijk , het graf van Jef Nys! “ Het paradijseiland” blijkt de favoriete strip. Bij De Wael schalt luid de verdwenen bazuin en bij Van Ostaijen BOEMT het uit volle borst. Nog even een omgekeerde fakkel zoeken, een herfstblad oprapen als aandenken en dan eindigt deze actieve rondleiding terug onder de treurbeuk. “De cirkel is rond” besluit Tamara, een fantastische gids.
Tamara geeft antwoord op :
“ Waarom is het nu zo druk?”
“Waarom zijn er graven kapot?”
“ Waarom was de familie Pecher zo rijk?” en
“ Er is pas iemand bij begraven.”
“Waarom liggen hier stenen in het grasperk?”
“Waarom staat er een plakkaatje termijn verloopt?”
Ondertussen zoeken de kinderen ook het bijbehorende graf of symbool voor hun foto of tekst.

Ondertussen zoeken de kinderen ook het bijbehorende graf of symbool voor hun foto of tekst.
“Hij rust in vrede” past overal bij vinden ze. Het beeld van Het graf van Lux-Fierens is griezelig. Een ontdekking zijn de fossielen in de grafsteen. Ook ik leer bij. Jan Cox ligt met een ei of een patat in twee op zijn grafzerk. Bij Ferre Grignard klinkt het “ Drunken sailor” en bij Bob Davidse: “ Vrolijke vrienden”. En dan eindelijk , het graf van Jef Nys!  “ Het paradijseiland” blijkt de favoriete strip. Bij De Wael schalt luid de verdwenen bazuin en bij Van Ostaijen BOEMT het uit volle borst. Nog even een omgekeerde fakkel zoeken, een herfstblad oprapen als aandenken en dan eindigt deze actieve rondleiding terug onder de treurbeuk. “De cirkel is rond” besluit Tamara, een fantastische gids.
 
Op terugweg naar huis vraag ik me af of dit niet een idee is voor het Grafzerkje, een doe wandeling voor de leden. Ik genoot alvast ondanks de kou, die de kinderen uiteraard niet voelde.

 
Mieke Versées. Foto’s Mieke Versées.