Nieuwsbrief Nr. 95 - september 2016

Familie moet zelf graf delvenUit HLN (donderdag 14 juli 2016 - doorgestuurd door Johan Moeys)De nabestaanden van een 63-jarige vrouw uit Groningen hebben onlangs zelf een graf voor haar urn moeten graven nadat de Nederlandse gemeente Noordenveld was vergeten een delver te regelen.
De begrafenisonderneemster had toevallig een schep in de achterbak van haar auto liggen, waarmee de familie zelf aan de slag kon, meldt de regionale zender RTV Noord. "Dan zak je wel even door de grond."
Op de dag van de bijzetting heeft de familie van de vrouw haar as opgehaald bij het crematorium. Het zat in een ecologische urn, die op termijn vergaat en één wordt met de aarde. "Dat vinden we een mooie gedachte'', zegt de 44-jarige dochter van de vrouw tegen de omroep.
"Toen we bij de begraafplaats aankwamen, stond de begrafenisondernemer ons al op te wachten. 'Ik moet jullie wat vertellen', was het eerste wat ze zei. 'Ze hebben het graf niet gedolven.' Nou, dan zak je wel even door de grond. Ik vind het respectloos."
Rouwproces
De moeder van de vrouw wilde graag in Veenhuizen (provincie Drenthe) begraven worden omdat ze daar is opgegroeid. "Zo'n bijzetting kun je maar één keer doen'', zegt de partner van de dochter. "En het is niet bepaald een dag waar je naar uitkijkt. Het maakt onderdeel uit van het rouwproces, en dat wil je gewoon netjes laten verlopen."
Uiteindelijk moest de familie zelf de schep in de grond steken. "Samen met mijn schoonbroer hebben we een gat gegraven. Na de plechtigheid hebben we het gat ook zelf weer gedicht. Op zich een mooie gedachte, maar daar denken wij toch anders over. Het aanstampen van de grond is toch heel raar als je dat zelf moet doen.''

Excuses
De gemeente Noordenveld heeft inmiddels in een brief haar excuses aangeboden. "Het is een stomme fout en erg emotioneel voor de nabestaanden. Maar we kunnen het niet meer rechtzetten'', zegt verantwoordelijk wethouder Reint-Jan Auwema tegen RTV Noord.
"We zijn gewoon vergeten om een grafdelver te regelen. Heel simpel, maar schrijnend." De gemeente wil er alles aan doen om zulke fouten in de toekomst te voorkomen. De familie krijgt het betaalde geld voor de grafdelver terug.
"Toch, een belletje of een bos bloemen was op zijn plaats geweest", zegt de dochter. "Is de urn op een verkeerde plaats terecht gekomen? Nee. Is het een prachtige begraafplaats? Ja. Maar daar gaat het niet om. Ik had me deze dag heel anders voorgesteld, dit soort dingen mogen gewoon niet gebeuren.''